Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Historie obce

První zmínka o Záhoří je z 1. poloviny 14. století v nekrologiu fary v Kardašově Řečici. Ve 13. století území vesnice patřilo patrně pánům z Hradce , při pozdějším dělení majetku připadlo pánům z Ústí. Roku 1466 byl majitelem Bušek z Březnice, jak je doloženo listinou této vesnici danou.

V 16. století patřila část vsi jakémusi Matouši z Brna. Ten ji v roce 1511 prodal Petru z Rožmberka, který ji v roce 1528 postoupil jako náhradu za dluh městu Soběslavi. Se Soběslaví sdílela ves osudy až do roku 1672, kdy se dostala do rukou Schwarzenberkům. Ti ji spolu s Vřesnou prodali roku 1735 hraběti Knefsteinovi a byla připojena k panství Kardašova Řečice, ke kterému patřila až do roku 1848, kdy se Záhoří osamostatnilo.

Ve 2. polovině 19. století - roku 1887 došlo k výstavbě železnice a na katastru obce byla zřízena železniční stanice Doňov.

V 50. - 80. letech 20 století byla obec sloučena spolu s okolními vesnicemi s Kardašovou Řečicí. V rámci společného zemědělského družstva byla v obci postavena sušička obilí, zelené píce, sklad brambor a výkrmna prasat. Zároveň byla postavena prodejna, hasičská zbrojnice s pohostinstvím a čtyři domky s celkem 17 bytovými jednotkami, byla zavedena kanalizace a vodovod. V 90. letech zde vznikl zemědělský zpracovatelský podnik Biasen.

Zajímavostí je, že se v obci narodil dne 27.2.1921 pan Josef Mixa, dlouholetý člen činohry Národního divadla, který vstoupil do povědomí diváků především ztvárněním hlavní role v nezapomenutelném filmu Švanda dudák v roce 1955.